České zemědělství pod palbou krup

Praha ( Agra pojišťovna, 27. června 2022): Předpověď meteorologů se vyplnila. Silné bouřky opětovně předvedly svou sílu a domácí zemědělství tak utrpělo další masivní škody. Postiženými oblastmi jsou tentokrát severní, střední a jižní Čechy.

„Bouřka dorazila kolem půl šesté večer. Nejdříve prudký vítr a vzápětí začaly padat kroupy o velikosti třešní“, cituje první reakce pojištěných zemědělců na Teplicku ředitel Agra pojišťovny, Marek Bizoň. Silné krupobití postihlo i Třebívlice a Roudnici a na dalších místech na Litoměřicku padaly až třícentimetrové kroupy. Podobná situace nastala i v jižních Čechách, nejvíce na Strakonicku. Ve Volyni dosahovaly kroupy velikosti až čtyř centimetrů.

Velikost krup dosahovala místy až ke 4 centimetrům.

Tato kombinace rozmarů počasí způsobila obrovské škody na zemědělských plodinách, především na řepce, cukrové řepě, máku a obilninách. Významné škody vznikly na chmelu a ovoci, protože meruňky a třešně se nachází ve sklizňové zralosti.

Cukrová řepa poničená krupobitím/ 27.6.2022

Porost kukuřice poničený krupobitím / 27.6 2022

„Po předběžném zhlédnutí vzniklých škod likvidátory Agra pojišťovny odhadujeme celkové škody v zemědělství na 30 milionů korun. Prohlídky poškozených porostů začaly okamžitě, protože se právě sklízí ozimé ječmeny, ale také některé druhy ovoce“, shrnul Marek Bizoň.

Přehled škod detailně:

• postižené oblasti: Teplice, Litoměřice, Kladno, Litvínov, Třebívlice, Roudnice, Strakonice
  • postižené plodiny: obilniny, olejniny, chmel, ovoce
  • poškozená zemědělská plocha: 8.500 ha
  • celkové škody v zemědělství: 30 mil. Kč

Upozornění: Klienti Agra pojišťovny mohou vzniklé škody hlásit rychle a jednoduše on-line na stránce www.agrapojistovna.cz.

Kontakt:
Marek Bizoň, ředitel Agra pojišťovny, 733 181 480, [email protected]